Meer krapte op de arbeidsmarkt

Het vinden van personeel wordt voor werkgevers steeds moeilijker. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 2,7 werklozen per vacature, tegen 3,9 een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het vinden van personeel steeds moeilijker wordt. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 2,7 werklozen per vacature, tegen 3,9 een jaar eerder.

 

Het aantal werklozen per vacature geeft een indicatie van de spanning op de arbeidsmarkt. Daalt het aantal werkzoekenden per openstaande vacature, zoals nu, dan is het voor werkgevers moeilijker om personeel te vinden. Dat getal kan overigens nog veel lager: vlak voor het uitbreken van de crisis, begin 2008, waren er 1,4 werklozen per vacature. Nu is dat nog het dubbele.

 

Die vacaturegroei zit hem voor een heel groot deel in één sector: de bouw, de bouw en nog eens de bouw. In Zeeland, waar het aantal vacatures procentueel gezien het sterkst groeide en waar de arbeidsmarkt het krapst is, worden bouwvakkers gezocht én personeel voor de zorg. Logisch: in het zuidwesten van ons land wonen naar verhouding de meeste ouderen.

 

Werkloze bouwvakkers kunnen ook uitwijken naar Flevoland, dat al even hard zit te springen om metselaars, schilders en timmermannen. De jongste provincie van ons land heeft bovendien een schreeuwend gebrek aan ambtenaren, aldus de statistici.

 

In absolute aantallen zijn de meeste van de 189.000 vacatures nog steeds in Noord- en Zuid-Holland te vinden – meer dan een derde van het totaal. Werkgevers hebben de meeste keus uit werklozen in de provincie Groningen. Daar zitten per vacature vier mensen werkloos thuis. De werkloosheid is in alle provincies gedaald tot gemiddeld 5,6% van de beroepsbevolking.

 

Bron: Telegraaf – http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/28341355/__Krapte_werk_neemt_toe__.html